Dagje naar het park met kinderen

Dagje heerlijk genieten van een park in de buurt? Het park is een leuk idee voor een dagje uit met je kinderen als het mooi weer is. Je kinderen kunnen er heerlijk spelen, terwijl jij geniet van de natuur. De toegang is meestal gratis.

Onze 15 favoriete parken

Top 10 beste parken

  1. Provinciaal domein Het Leen
  2. Warande Park
  3. Provinciaal Groendomein Vrieselhof
  4. Arboretum Kalmthout vzw
  5. Aventure Parc
  6. Kleine Zavel Park
  7. Pairi Daiza
  8. Parc de Furfooz
  9. Provinciaal Domein Prinsenpark
  10. Openluchtzwembad Domein van Chevetogne

Park bezoeken met kinderen

Een dagje naar het park met de kinderen is een heerlijke besteding van je dag. Zeker als het zonnetje schijnt! In Nederland vind je talloze parken, variërend van grote nationale natuurparken tot kleine parkjes in je eigen wijk en alles ertussenin. Bekijk hier welk park jullie willen bezoeken en doe je voordeel met onze tips voor een ontspannend parkbezoek.

Natuurparken in Nederland

Er zijn verschillende nationale parken in Nederland. Dit zijn stuk voor stuk natuurgebieden die beschermd zijn en actief beheerd worden. Elk park heeft zo zijn eigen unieke kenmerken. In de meeste nationale parken vind je uitgebreide educatieve programma’s en soms ook ruime speelgelegenheid.

Bekende nationale parken

Bekende nationale parken zijn bijvoorbeeld De Biesbosch, De Hoge Veluwe, De Groote Peel en de Oosterschelde.

Wil je hier met je kinderen naar toe? Informeer je van tevoren goed over wat je allemaal in deze mooie natuurgebieden kunt doen. Zo kun je er vaak excursies doen, workshops, paardrijden of fietsen. En meestal is er ook wel een tentoonstelling of museum te vinden waar je alles over het park kunt leren en ontdekken.

Zonder plan op pad gaan is niet zo’n goed idee: de nationale parken zijn erg groot, waardoor je er niet zomaar even een rondje wandelt als je niet weet waar je heen gaat of wat je precies wilt doen.

Toegangsprijs nationale parken

Niet ieder nationaal park is gratis te bezoeken. Soms betaal je een toegangsprijs om het park binnen te komen en voor de bezoekerscentra, tentoonstellingen of musea moet je soms ook een toegangsprijs betalen.

Sporten in een natuurpark

In verschillende natuurparken kun je lekker buiten sporten. Een rondje hardlopen kan vrijwel overal, maar soms zijn er ook speciale mountainbikepaden aangelegd. En in sommige natuurparken kun je zelfs duiken, varen of op het avontuur opzoeken in een klimbos.

Recreatiegebieden bezoeken

Van een kleinere orde zijn de recreatiegebieden. Deze vind je verspreid door heel Nederland. In een recreatiepark vind je meestal een aantal hectare natuur afgewisseld met recreatieve mogelijkheden, zoals speeltuinen, een speelveld, horecagelegenheid en fietsroutes. Ook bij jou in de buurt is ongetwijfeld een dergelijk natuurpark te vinden.

Deze gebieden zijn ideaal om je kinderen met de natuur kennis te laten maken, een verfrissende wandeling te maken of om de kids gewoon eens even lekker uit te laten razen. Iedereen heeft behoefte aan lichaamsbeweging en frisse lucht.

Neem een kleedje, een zonnebril en een goed boek mee, zodat je zelf lekker kunt ontspannen terwijl je kinderen zich uitleven in de speeltuin of terwijl ze een hut bouwen van sprokkelhout.

Kleine parken in de wijk

Ook bij jou in de wijk vind je waarschijnlijk kleine, aangelegde speelparken. Dit zijn stroken groen met speelvoorzieningen voor kids, zoals een kabelbaan, een glijbaan, een zandbak, een klimrek en een wipwap.

Deze parkjes zijn populair bij kinderen van elke leeftijd. De peuters willen er graag heen om de wereld te ontdekken, schoolgaande kinderen kunnen er uren met hun vriendjes en klasgenootjes spelen en wat oudere kinderen gaan erheen om te voetballen of gewoon met elkaar rond te hangen.

Als je kinderen nog klein zijn, zul je met ze mee moeten als ze hierheen willen. Zodra je kids wat ouder zijn, kun je ze - als het in de buurt is - gerust alleen laten gaan.

Tips voor parkbezoek met kinderen

Ga je naar een groot of klein park met je kinderen? Onthoud onderstaande tips voor een geslaagde dag of middag.

Controleer op voorhand wat er te doen is

Ga je naar een groot nationaal park, controleer dan op voorhand wat er te doen en te beleven is. En of je ervoor moet betalen.

Trek passende kleding aan

In een park willen je kinderen natuurlijk niets liever dan spelen, rennen en klauteren. Trek ze daarom lekker zittende kleding aan die vies mag worden.

Neem een verbanddoos mee

Lekker spelen in het park is heerlijk, maar een klein ongelukje is zo gebeurd. Neem een verbanddoos of een setje pleisters mee om de kleinste ongemakken te kunnen verhelpen.

Neem eten en drinken mee

Zorg voor voldoende water, limonade, snacks en versnaperingen. Natuurlijk kun je ook voor een complete picknick gaan. Kijk daarvoor wel eerst of het is toegestaan in het park dat je wilt bezoeken.

Neem een verrekijker of vergrootglas mee

Zijn jouw kinderen echte dierenliefhebbers of speurneuzen? Neem een verrekijker of een vergrootglas mee. Zo kunnen ze alle elementen van de natuur ontdekken. Spannend!

Neem buitenspeelgoed mee

Is er in het recreatiepark weinig te doen voor de kinderen? Neem zelf buitenspeelgoed mee, zoals een bal, een vliegtuig van piepschuim of een frisbee. Je kunt ook nog een stapje verder gaan en een heuse speurtocht uitzetten. Let er daarbij wel op dat je geen afval achterlaat in de natuur.

Laat de kids zelf kiezen

Kinderen houden ervan om zelf de regie te hebben. Laat ze tijdens jullie uitje in het park zelf bepalen wat ze willen doen en houd je niet te strak aan een schema of planning.

Vergeet zelf niet te ontspannen

Uit met kleine kinderen kan intensief zijn. Vergeet daarom tijdens je dagje in het park ook niet om zelf lekker te ontspannen. Dat kan met een goed boek, een fijne podcast of door gewoon lekker van het zonnetje en de natuur te genieten.

Op pad naar het park van je keuze

Welk park je ook kiest: een dagje natuur is voor iedereen goed. Lekker genieten van de frisse buitenlucht en iets nieuws leren over de natuur en de dieren om ons heen. Kies een mooi park uit in ons overzicht en maak je klaar voor een heerlijke dag in de natuur.

Parken in ontdek de leukste parken per provincie