Kindertheater in de buurt?

Neem je kinderen mee naar een theater bij jou in de buurt. Er worden kindervoorstellingen gegeven in jeugdtheaters en reguliere theaters. Geniet een middagje van een voorstelling en sluit de dag daarna af met een hapje en een drankje.

Onze 15 favoriete kindertheaters

Top 10 beste kindertheaters

 1. Cozmix Volkssterrenwacht Beisbroek
 2. Volkssterrenwacht Urania
 3. Studio Diest
 4. Volkssterrenwacht MIRA
 5. Figurentheater Propop en De Poppenzaal
 6. Het Sprookjeshuis
 7. Cosmodrome
 8. Festraetsstudio
 9. Cinema Studio Koksijde
 10. De dynamische filmzaal

Met je gezin naar het theater

Voor kinderen is er weinig wonderlijkers dan een bezoek aan het theater. De mooie rode stoelen, het grote podium met de vele lichten en dan ook nog eens oog-in-oog staan met je helden van televisie of favoriete sprookjesfiguren. Bezoek een kindervoorstelling bij jou in de buurt en maak er een heerlijk uitje van.

Waar kun je jeugdvoorstellingen bezoeken?

Jeugd- en kindervoorstellingen kun je in principe in elk theater in Nederland bezoeken. De meeste theaters wisselen hun reguliere volwassenen-programmering af met speciale voorstellingen voor kinderen. Houd dus ons overzicht van kindervoorstellingen bij theaters bij jou in de buurt in de gaten om op de hoogte te blijven.

Bekende theaters in Nederland

Is er in het theater bij jou in de buurt binnenkort geen leuke kindervoorstelling te bezoeken? Kijk dan even bij andere bekende theaters in Nederland. Dan kun je je theaterbezoek direct combineren met een leuke treinreis, een gezellig bezoekje aan een mooie stad of een lekker diner in een restaurant. Zo maak je er een echt feestje van!

Bekende theaters in Nederland zijn bijvoorbeeld:

 • Koninklijk Theater Carré (Amsterdam)
 • DeLaMar Theater (Amsterdam)
 • Luxor Theater Rotterdam (Rotterdam)
 • Theater aan het Vrijthof (Maastricht)
 • Beatrix Theater (Utrecht)

Op welke leeftijd kun je een theatervoorstelling bezoeken met kinderen?

Theatervoorstellingen zijn er al voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. Deze voorstellingen duren vaak wat korter, meestal zo'n 45 minuten, zodat je kindje zijn of haar aandacht er goed bij kan houden. Omdat kinderen moeilijk stil kunnen zitten, is er in de voorstellingen voor deze kleintjes vaak veel ruimte voor interactie, dansen en meezingen. En ja, ook vaders en moeders worden van harte uitgenodigd mee te doen. Denk maar niet dat je op je stoel kan blijven zitten!

Voor kinderen die al wat ouder zijn, duren de voorstellingen meestal wat langer. Dit zijn bijvoorbeeld sprookjesmusicals of kindertoneelstukken. Ook komt het vaak voor dat een kinderboek of een kinderfilm wordt vertaald naar het theater.

Ook voor tieners zijn er geschikte jeugdtheatervoorstellingen. Deze sluiten vaak goed aan bij hun specifieke interesses. Meestal staan thema's rond opgroeien en vriendschappen centraal. Ook hier is een theatervoorstelling vaak gebaseerd op een boek of een film.

Welke soorten kindervoorstellingen zijn er?

Als je met je kinderen naar het theater gaat, heb je de keuze uit een ruime hoeveelheid voorstellingen. Je kunt het kindertheater verdelen in onderstaande soorten kindervoorstellingen.

Poppentheater

Zoals de naam al zegt, maakt poppentheater gebruik van (hand)poppen, marionetten of andere soorten poppen om verhalen tot leven te wekken.

Muzikaal kindertheater

Veel kinderen houden ontzettend van muziek maken en liedjes zingen. Bij muzikale kindervoorstellingen krijg je dat allemaal. Hierbij worden jij en je kinderen meestal wel uitgedaagd mee te zingen en te dansen!

Sprookjesvoorstellingen

Sprookjesvoorstellingen zijn bekend en bij veel kinderen geliefd. Dit zijn bijvoorbeeld klassieke sprookjes, zoals Sneeuwwitje of Assepoester, maar het kunnen ook nieuwe sprookjes zijn.

Educatieve voorstellingen

Sommige voorstellingen voor kinderen zijn meer gericht op educatie en het onderwijzen van de kids op een bepaald thema. Natuurlijk wel met een hoog entertainmentgehalte, want het moet wel leuk blijven!

Klassieke toneelstukken

Sommige theaters voeren aangepaste versies van klassieke toneelstukken op die geschikt zijn voor kinderen. Zo kun je je kinderen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met klassieke cultuur.

Circusvoorstellingen

Nog altijd populair zijn de circusvoorstellingen die soms ook langs de theaters trekken. Zonder dieren, maar met acrobaten, jongleurs en clowns!

Dansvoorstellingen

Voor de jeugd worden er speciale dansvoorstellingen gemaakt. Dansvoorstellingen vertellen verhalen met beweging en choreografie. Kinderen vinden dit vaak indrukwekkend en het kan ze aanzetten om zelf ook te gaan dansen.

Adaptaties van boeken

Een veelvoorkomend genre in het kindertheater is de adaptatie van kinderboeken. Kinderboeken worden vaak aangepast tot theaterproducties. Denk aan prentenboeken voor jongere kinderen (zoals Kikker of Rupsje Nooitgenoeg) tot jeugdboeken voor oudere kinderen (denk aan boeken van Carry Slee).

Waarom is theaterbezoek met kinderen goed?

Je gaat natuurlijk met je kinderen naar het theater omdat het leuk is. Je wilt een middagje vermaakt worden en je kids een mooie herinnering bieden. Maar, een bezoek aan het theater doet zoveel meer met je kinderen! We noemen hier een aantal voordelen van theaterbezoek met kids.

Educatieve waarde

Kindertheater is een krachtig hulpmiddel voor educatie. Het laat je kinderen op een leuke manier kennismaken met nieuwe concepten, historische gebeurtenissen, wetenschappelijke principes en culturele tradities. Je hebt het niet altijd door, maar voorstellingen kunnen complexe onderwerpen toegankelijk maken voor kinderen.

Ontwikkeling verbeeldingskracht en empathie

Als een kind een verhaal op een visuele en emotionele manier ervaart, stimuleert dat de verbeeldingskracht van een kind. Een verhaal komt tot leven met dans, zang en spel. Ze verdiepen zich bovendien in verschillende personages en leren zo na te denken over de gevoelens en standpunten van anderen.

Verbreding van perspectief

Het theater is bij uitstek een plek waar je kind kennis kan maken met andere culturen en opvattingen. Zo verbreedt het het perspectief van je kinderen!

Jong geleerd, oud gedaan

Wil je graag dat je kinderen zich ook als ze ouder zijn nog bezighouden met kunst, cultuur en dans? Kinderen die op jonge leeftijd het theater bezoeken hebben vaak de neiging om op latere leeftijd meer interesse te tonen in kunstvormen zoals theater en muziek.

Inspiratie en dromen

In het theater kan een kind geïnspireerd worden en zelf gaan dromen van een carrière als speler, zanger, muzikant of theatertechnicus. Ze kunnen zien hoe decorstukken zijn gemaakt, hoe kostuums zijn ontworpen en hoe de spelers hun rollen tot leven brengen. Misschien is jouw kind wel de volgende Pia Douwes!

Tips voor theaterbezoek met kinderen

We hebben nog een aantal tips voor je om van het theaterbezoek met je kids een plezierige ervaring te maken.

Combineer het met een kinderarrangement

Veel kindervoorstellingen kun je compleet maken met een speciaal kinderarrangement. Dan kun je bijvoorbeeld na afloop pannenkoeken eten in het theater of jullie gaan van tevoren aan de slag met een mooie kleurplaat of een knutselwerkje in het thema van de voorstelling. Erg leuk voor kinderen.

Overleg met je kinderen waar ze heen willen

Welke leeftijd je kinderen ook hebben: ze stellen het meestal zeer op prijs als je met ze overlegt welke voorstelling jullie gaan bezoeken. Ze hebben vaak zelf een sterke voorkeur voor wat ze wel en niet leuk vinden.

Bespreek van tevoren de verwachtingen

Een theaterbezoek kan best spannend zijn. Zeker voor kleinere kinderen. Bespreek daarom van tevoren wat jullie gaan doen en wat jullie kunnen verwachten. Neem ook de regels door. Zo is het in het theater niet zo netjes om ergens ongevraagd doorheen te praten en is eten en drinken in de zaal meestal niet toegestaan.

Vertrek op tijd van huis

In het theater is het ongepast om te laat binnen te komen. En je weet dat kinderen soms aardig kunnen treuzelen. Dan krijgen ze hun schoenen niet aan of ze moeten toch nog even plassen voordat je de zaal in gaat. Zorg dus dat je op tijd van huis vertrekt, zodat je je niet hoeft te haasten om op tijd te komen.

Ga in de pauze plassen

Is er een pauze? Zorg dan dat je kinderen in de pauze naar de wc gaan. Het is zonde als ze 5 minuten van de voorstelling missen, omdat ze net ná de pauze moeten gaan!

Kies de juiste plaatsen

Kinderen zitten graag zo ver mogelijk vooraan bij theatervoorstellingen. Boek dus op tijd en zorg dat je mooie plaatsen bemachtigt.

Kijk of er een meet and greet is

Bij veel theatervoorstellingen is de cast na afloop beschikbaar voor een meet and greet. Zo kunnen je kinderen op de foto met hun favoriete figuren. Wie wil dat nou niet?

Naar het theater

Kindertheater is een magische ervaring voor kinderen. Ze beleven in het theater avonturen en kunnen er bovendien veel leren. Of je nu muziektheater, een toneelstuk of een circusvoorstelling bezoekt, een theaterbezoek met kinderen is een blijvende herinnering voor jullie als gezin.

Dus ga eropuit. Kies een voorstelling uit ons overzicht en laat je kinderen inspireren. Veel plezier!

Kindertheaters in ontdek de leukste kindertheaters per provincie