Naar de camping met je kinderen

Overnachten met je kinderen op de camping? Wij speuren leuke en kindvriendelijke campings voor je op. Ontdek de leukste campings in de buurt en laat je verrassen. Geselecteerd op speelgelegenheid. Met en zonder privé sanitair.

Onze 0 favoriete campings

0 van 0 activiteiten gezien Laad meer campings

Kamperen met de kinderen

Een kampeervakantie met kinderen is een heerlijke ervaring. Lekker veel buiten spelen, in de natuur ravotten, veel vriendjes maken, met het animatieprogramma meedoen en ‘s avonds tevreden in slaap vallen in een tent, caravan of stacaravan. Maar niet elke camping is geschikt voor een vakantie met kinderen. Lees hier hoe je een geschikte kindercamping kiest en meer tips voor een geslaagde kampeervakantie.

Welke soort camping past bij jou?

Of je nu gaat voor een kleine natuurcamping of voor een groot glamping resort: voor alle wensen is een passende camping te vinden. Bedenk dus goed wat bij jouw gezin past.

Wil je rust en de natuur verkennen? En kunnen jouw kinderen goed alleen spelen? Dan kun je prima terecht op een kleine camping met enkele faciliteiten voor kinderen, zoals een paar dieren en een kleine speeltuin.

Als je meer entertainment, afwisseling en drukte zoekt, kun je gaan voor een groot campingresort. Hier is vaak veel te doen voor kinderen van alle leeftijden. Bijvoorbeeld in de vorm van een uitgebreid animatieprogramma, grote speeltuinen, sportvelden en natuurlijk een heleboel vriendjes en vriendinnetjes die ook op de camping aanwezig zijn.

Wat maakt kamperen met kinderen zo leuk?

We zitten maar wat vaak binnen met zijn allen en komen niet zo vaak in de natuur. Als je gaat kamperen laat je je kinderen zien dat er meer is dan alleen de speeltuin in de buurt, televisie en de spelcomputer. Op de camping onttrek je je even helemaal van de dagelijkse sleur en kunnen je kinderen de hele dag spelen en de natuur ontdekken.

Op de camping gaat het er wel even anders aan toe dan thuis. Zo moet je de afwas gewoon met de hand doen, moet je douchen in een toiletgebouw en is het koken een stuk primitiever dan in huis. Je leert je kinderen hiermee een waardevolle les: het leven kan namelijk een stuk eenvoudiger zijn en alle luxe die je thuis hebt is echt niet vanzelfsprekend.

‘s Avonds op de camping kruipt een kind niet voor de televisie, maar gaat hij of zij nog even spelen met nieuwe vrienden. En in de slaapzak lezen ze nog even lekker een boek of een verhaaltje.

Bovendien maken kinderen op de camping heel snel nieuwe vrienden. Dit is anders dan op een vakantiepark met huisjes. Op de camping zijn er namelijk veel minder grenzen. De kinderen spelen meer buiten, komen elkaar sneller tegen en voelen zich niet gehinderd door bijvoorbeeld afgebakende tuinen om bij elkaar naar binnen te stappen.

Voor jou als ouder is het ook heerlijk om met kids naar de camping te gaan. Doordat de kinderen de hele dag spelen, heb je er geen omkijken naar. Jij kunt zelf lekker gaan zitten met een goed boek of een lekker drankje. Zo ontspan je zelf ook eindelijk eens!

Kamperen is dus voor de meeste gezinnen een onvergetelijke ervaring.

Wat is een goede kindercamping?

Wat een goede kindercamping is, dat hangt natuurlijk deels af van je eigen wensen en behoeften. Maar, met onderstaande factoren kun je rekening houden als je op zoek gaat naar een camping voor een fijne vakantie met je kinderen.

Een animatieprogramma

Hoe leuk is het als je kinderen lekker kunnen spelen onder begeleiding van een goed animatieteam? Let dus goed op het animatieprogramma op een camping. Soms is dat heel beperkt, maar het kan ook bijna de hele dag volgepland zijn met activiteiten. Denk aan knutselen, spelletjes doen, samen sporten, speurtochten doen of natuurwandelingen maken. Vaak worden er ook leuke thema-avonden of bioscoopavonden georganiseerd.

Voldoende speelgelegenheid

Op de camping willen je kinderen natuurlijk hele dagen spelen. Let daarom op voldoende speelgelegenheid voor kids.

Heb je kleine kinderen? Dan is het prettig als er een klein speeltuintje dicht bij jouw campingplaats is. Het liefste binnen zichtafstand. Dan kun je lekker bij je tent of caravan blijven zitten, terwijl je tegelijk je kleintjes in het oog kunt houden.

Voor wat grotere kinderen is het natuurlijk leuk als er grote speeltuinen zijn, met uitdagende klimtoestellen en mooie schommels. En voldoende sportvelden om lekker te voetballen, basketballen of tennissen, bijvoorbeeld.

Veel andere kinderen

Een kenmerk van een goede kindercamping is natuurlijk de aanwezigheid van veel andere kinderen. Maar hoe weet je dat van tevoren? Je kunt bijvoorbeeld op de website kijken. Staan er veel foto’s met kinderen op? Dan is dat een signaal dat het een op kinderen gerichte camping is.

Ook kun je online zoeken naar reviews. Daar vind je ook vaak wel in of er doorgaans veel kinderen op een camping zijn.

Recreatieve voorzieningen

Kinderen willen ook graag andere leuke dingen doen op een camping. Denk aan zwemmen, midgetgolfen of fietsen. Let dus ook op dit soort recreatieve voorzieningen, het maakt de camping voor je kinderen een stuk leuker.

Faciliteiten voor baby's en peuters

Ga je met een baby of peuter op vakantie? Let dan op speciale faciliteiten hiervoor. Zo is er soms een speciale wasruimte voor baby’s, met verhoogde babybadjes. Ook beschikken kindercampings vaak over speciale doucheruimtes voor de kleintjes. Hier is alles vaak ook wat leuker aangekleed, bijvoorbeeld in een jungle-thema.

Hygiëne

De sanitaire voorzieningen moeten schoon en goed onderhouden zijn, met speciale aandacht voor familiedouches en kindvriendelijke toiletten. Hier kom je het beste achter door reviews van de camping online te zoeken.

Leuke uitjes in de buurt

De kans is vrij groot dat je ook wel eens wat leuks wilt gaat doen als je op vakantie bent. Kies daarom voor een camping waarbij in de buurt ook nog het een en ander te doen is. Let bijvoorbeeld op leuke attractieparken, dierentuinen, natuurgebieden, stranden of musea.

Restaurants, snackbars en supermarkten

Heeft de camping een restaurant? Let er dan op dat ze ook een speciale kinderkaart hebben. Ook de aanwezigheid van een snackbar is fijn. Daar haal je snel wat te eten of je haalt er een lekker ijsje met de kinderen. Daarnaast is het erg praktisch als er een camping supermarkt op het terrein is: ideaal voor als je even snel een boodschap nodig hebt terwijl de kinderen net lekker aan het spelen zijn.

Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk ook een factor van belang. Ga je met kinderen zonder zwemdiploma op pad, kies dan een camping uit waar ze niet zomaar toegang tot het water en het zwembad hebben. Let er ook op dat de speelzones kindvriendelijk, goed onderhouden en niet gevaarlijk zijn.

Een goede kampeerplek

Ook een goede kampeerplek is van belang als je met de kids naar de camping gaat. Zorg voor een plaats met voldoende ruimte voor jullie allemaal. Waar jullie lekker buiten kunnen zitten en waar je ook nog voldoende ruimte hebt om de was op te hangen en de fietsen neer te zetten, bijvoorbeeld.

Glamping met kinderen

Ben je niet zo van het kamperen in een tent, vouwwagen of caravan? Dan is glamping een hele mooie tussenoplossing. Met glamping verblijf je met je kinderen in een luxe tent. Een glamping tent is meestal voorzien van bedden, een klein keukentje, servies en meubilair. Soms heb je zelfs de beschikking over je eigen douche en toilet.

Zo ervaar je toch het campingleven, kunnen je kinderen lekker spelen en geniet je alsnog van de nodige luxe.

Tips voor als je gaat kamperen met kinderen

Tot slot nog een paar tips voor als je met kinderen naar de camping gaat.

  • Neem voldoende kleding mee voor verschillende weertypen.
  • Zorg voor een lekker warme slaapzak en pyjama, het kan ‘s nachts flink afkoelen.
  • Zorg dat ieder kind een eigen lampje heeft in de tent of caravan, zodat ze zelf nog wat kunnen lezen ‘s avonds in het donker.
  • Maak je niet druk als je kinderen elke dag vies zijn en niet brandschoon naar bed gaan: dit hoort bij het campingleven.
  • Geef je kinderen de ruimte om te ontdekken wat er allemaal te doen is op de camping: zodra zij zich vermaken, doe jij als ouder dat ook!

Welke camping kies jij voor je volgende vakantie?

Het kiezen van een mooie kindercamping hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zorg dat je een camping uitkiest die voldoet aan jullie wensen en eisen. En wees niet te laat met boeken, want populaire familiecampings kunnen best snel vol zitten. Welke camping kies jij voor je volgende vakantie?

Campings in ontdek de leukste campings per provincie